تدریس ریاضی ابتدایی هیچجوره تعارف نداریم، تدریس ریاضی ابتدایی موضوع بسیار مهمی است و متاسفانه گاهی اوقات مدرسین ریاضی در آموزش درست ریاضی کوتاهی میکنند. پس میتوان منشا برطرف کردن این مسئله را در دستان مدرسین عزیز دید. اگر معلم خِلق خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی را بلد شود، هم به یادگیری بهتر دانشآموزان کمک میکند و هم از جایگاه بالایی برخوردار میشود. حال این سوال برای معلمهای محترم پیش میآید، چگونه تدریس خلاقانه را بیاموزیم یا از تکنیکهای کاربردی آموزش ریاضی با خبر شویم؟ تیم آموزشی کاراتدریس پاسخ به این سوالات را با توضیحات مفصل در ادامه به شما گفته است.
روش های تدریس ریاضی ابتدایی
بهطور کلی روش تدریس به دو گروه غیرفعال (سنتی) و فعال تقسیم میشود که در ادامه با این روشها بیشتر آشنا میشوید. بسیاری از مطالب درسی که در دوران تحصیل آموزش داده میشوند، ممکن است هرگز دانشآموز فرصتی برای یادگیری آن در سالهای بعد نداشته باشد؛ پس ضروری است، معلم با آموزش صحیح و خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی مفاهیم را به ابتداییها تدریس کند. اگر تدریس ریاضی بهدرستی انجام نشود، دانشآموز نهتنها در مقطع فعلی بلکه در پایههای بعدی با مشکل روبرو میشود.
1. تدریس غیرفعال یا سنتی
در روش تدریس غیرفعال، معلم بهتنهایی نقش فعالی در جریان تدریس دانشآموزان برعهده دارد. معلم مطالبی را که از قبل تعیین کرده است، بهطور شفاهی در کلاس بیان میکند. آمارها نشان داده، بیشتر دانشآموزان با این روش تدریس واکنش چشمگیری از خود بروز نمیدهند. بهعبارت دیگر کودک برای مدرسه است, نه مدرسه برای کودک. در تدریس سنتی، حافظه کودک انباشته از معلومات میشود؛ هدف اصلی از روش تدریس غیرفعال فقط آموزش است، حتی اگر دانشآموزان در این روش مشارکتی نداشته باشند.
2. خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی؛ تدریس فعال
روشهای دیگری وجود دارد که بر خلاف روش تدریس غیرفعال، دانشآموزان بیشتر در آنها فعالیت و مشارکت دارند. درست برعکس روش سنتی که معلم نقش اصلی بود، در تدریس فعال نقش اصلی دانشآموزان هستند. ازاینرو در این روش بخش بزرگی از کار آموزش و تدریس برعهده دانشآموزان است. در واقع یک تعامل دو طرفه بین دانشآموزان با معلم و دانش آموزان با یکدیگر وجود دارد.
این روش کمک میکند تا دانشآموزان با توضیحات و مرور مطالب درسی بهتر به مباحث درس تسلط داشته باشند و مدت زمان طولانیتری در ذهن آنها باقی بماند. علاوهبر این اعتمادبهنفس و قدرت بیان دانشآموزان بالا میرود و برای یادگیری بیشتر، بهطور مداوم در تلاش هستند. در نتیجه این حس انگیزه و تلاش باعث پیشرفت تحصیلی دانشآموزان میشود.
کدام روش تدریس تاثیر بهتری روی یادگیری دانشآموز دارد؟
بنابراین میتوان نتیجه گرفت، تلفیقی از دو شیوههای تدریس غیرفعال (سنتی) و فعال نتیجه بهتری روی یادگیری دانشآموزان میگذارد. تدریس فعال تاثیر فوقالعادهای روی شخصیت دانشآموزان دبستانی دارد، چراکه دبستانیها اول راه هستند و شخصیت آنها در این دوره شکل میگیرد. تصور کنید، یک دانشآموز دبیرستانی که سالها با شیوه تدریس غیرفعال، آموزش دیده، اکنون بخواهد با روش فعال جلو برود. قطعا دانشآموز دبستانی زودتر با شرایط کنار میآید و بهراحتی میتواند مفاهیم را آزادانه بیان کند و تصوراتش را به زبان بیاورد.
علاقه به کار تدریس ریاضی ابتدایی
اگر بهتازگی، کار تدریس ریاضی را شروع کردهاید و نمیدانید چگونه به دبستانیها تدریس کنید، قبل از هر چیزی باید به حرفه تدریس ریاضی با جانودل علاقه داشته باشید. باتوجه به اینکه در پایه دبستان دانشآموزان کم سنوسال تحصیل میکنند، شیوه تدریس برای یادگیری و جذب آنها به درس ریاضی بسیار مهم است. ریاضی مهمترین درس ابتداییها به شمار میآید و اگر از همین ابتدای کار بهخوبی ریاضی را یاد نگیرند، احتمالا از این درس فراری یا زَده میشوند.
مرحله بعدی که بسیار در آموزش مهم است، استفاده از روشهای خلاقانه در تدریس ریاضی است؛ باور کنید، دوران شیوههای تدریس قدیمی و کسل کننده گذشته است! باید به این نتیجه برسید که برای آموزش ریاضی ابتدایی لازم است خلاقیت به خرج دهید. قابل توجه معلمان عزیز، اساتیدی که به کار تدریس علاقه دارند، خیلی سریع پیشرفت خواهند کرد تا کسانی که از این حرفه فقط به چشم درآمد نگاه میکنند.
حتما شنیدهاید، بعضی از دانشآموزان میخواهند در کلاس معلم خاصی حضور داشته باشند، چراکه روش تدریس این معلم را دوست دارند. پس اگر تدریس ریاضی را با استفاده از روشهای نوین پیش ببرید، شما هم آن معلمی خواهید شد که دانشآموزان عاشقش میشوند. یقین داشته باشید، استادی که از کار و حرفهاش لذت میبرد، درحقیقت بهترین تکنیکهای تدریس را دارد.
خلاقیت در تدریس ریاضی با سایر درسهای محاسباتی یکی است؟
برخلاف تصور عموم، روش تدریس درسها یکسان نیست و کاملا با یکدیگر فرق دارند. روش تدریس معلم در درس ریاضی با درس علوم فرق دارد. معلمی که از روشهای خلاقانه در کلاسهای مدرسه یا کلاس خصوصی استفاده میکند، بهترین شاخصهای تدریس را دارد و دانشآموزان را به شیوه تدریسش جذب میکند. پس میتوان این دسته از اساتید را از کاندیدهای برتر دانست.
ریاضی از درسهایی است که اگر خوب تدریس نشود، میتواند منجر به افت تحصیلی دانشآموز شود. خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی بیشتر از پایههای بعدی اهمیت دارد. دانشآموزان با روش تدریس یکنواخت و خسته کننده نهتنها از این درس نمره خوبی بهدست نمیآورند، بلکه به ریاضی هم علاقهای نشان نمیدهند.
از تکنیکهای خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی
نکته دیگری که باید برای روش تدریس خوب مدنظر داشته باشید، به کارگیری از روش تدریس فعال است. کلاس را دو طرفه برگزار کرده و از دانشآموزان نظرخواهی کرده و تکبهتک آنها را در بحثهای کلاسی مشارکت دهید. از بهترین شیوههای یادگیری، آموزش درس بههمراه مثالهای کاربردی است. دانشآموزان بهویژه ابتداییها با مثال زدن، درس را بسیار آسانتر از معلم یاد میگیرند.
فراهم کردن روشهای خلاقانه آموزشی توسط آموزش و پرورش
درست است که خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی بیشتر زیرنظر معلم صورت میگیرد، ولی وزارت آموزش و پرورش هم نقش مهمی درباره آموزش و یادگیری دانشآموزان دارد. با توجه به محدودیت زمانی کلاسها، آموزش و پرورش باید زمینه پرورش خلاقیت دانشآموزان را در مدرسه فراهم کند و دست معلم را برای به کارگیری از روشهای آموزشی خلاقانه باز بگذارد. در نتیجه آموزش و پرورش باید محیط مناسب و تجهیزات لازم برای آموزش را در اختیار دانشآموزان قرار دهد.
8 روش فوقالعاده برای خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی
- دانشآموزان را بیشتر بشناسید.
- مفاهیم درسی را واضح و روشن بیان کنید.
- عاشقانه تدریس کنید.
- در هر مبحث نکات مهم را تکرار کنید.
- بدون استرس مطالب را تدریس کرده و یک محیط آموزشی امن برای دانشآموزان فراهم کنید.
- یک مدرس دلسوز و خوب، آموزش ریاضی را با اشتیاق و علاقه به دانشآموزان انتقال میدهد تا دانشآموز از روی اجبار درس را یاد نگیرد.
- مثالهای کاربردی برای دانشآموزان حل کنید و با پرسش سوالات مهم آنها را به چالش بکشید.
- نقاط ضعف و قوت دانشآموزان را بشناسید.
در حقیقت خلاقیت در تدریس ریاضی ابتدایی بیشتر به تدریس معلم بستگی دارد. تیم حرفهای و با سابقه کاراتدریس همواره خلاقانهترین روشها برای یادگیری آسان و موثر دانشآموزان را به کار میگیرد تا دانشآموزان در فراگیری دروس محاسباتی دغدغهای نداشته باشند.
دیدگاهها
دیدگاه خود را در رابطه با متن بالا وارد کنید.