شیوه تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته یک دنیا با تدریس ریاضی در مدارس ایران تفاوت دارد. احتمالا از مزایای روش تدریس و آموزش در این کشورها را شنیدهاید، ولی کاملا با سیستم آموزشی این کشورها آشنایی ندارید. در این مقاله از کاراتدریس قصد داریم به صورت کلی شما را از روش تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته مطلع کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا ضمن آشنایی با سیستم آموزش کشورهای پیشرفته، برای موفقیت در درس ریاضی چه کارهایی را باید انجام دهید.
مقایسه روش تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اکنون میخواهیم به طور مفصل در مورد روش تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته صبحت کنیم یا به قولی آموزش ریاضی در ایران را زیرذربین ببریم و روش تدریس در مدارس کشورهای پیشرفته مثل ژاپن، آلمان و آمریکا را بررسی کنیم.
1. تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته چگونه است؟
در حال حاضر که در رابطه با این موضوع مهم حرف میزنیم، دیگر خبری از بیسوادی نیست و تقریبا داشتن سواد برای همه یک امر ضروری شده است؛ هر چند در بعضی از کشورها یا همان ایران خودمان در مناطق محروم، دانشآموزان به سادهترین تجهیزات آموزشی دسترسی ندارند!
اما در این مطلب قصد داریم جنبه خوب قضیه را ببینیم. کشورهایی در جهان وجود دارند که دارای رتبههای اول در زمینه تدریس هستند و به آموزش فوقالعادهای که دارند، در میان دیگر کشورها زبانزد هستند. به طور حتم کشوری که سطح آموزش بالایی دارد، دارای بهروزترین تجهیزات آموزشی، مدارس مدرن و اساتید باسواد است.
باید این واقعیت را پذیرفت که شیوه تدریس در کشورهای پیشرفته پیوسته در حال بهروزشدن است و ایران ما تفاوت فاحشی با سیستم آموزش کشورهای پیشرفته دارد.
2. آیا هر ساله در این کشورها، کتاب چاپ میشود؟
جالب است بدانید، کتاب در کشورهای پیشرفته جز ایران هر سال چاپ نمیشود! ممکن است، بگویید چطور میشود که روش تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته بهروزتر است؟ سیستم آموزشی در این کشورها یا حتی بعضی از کشورهای دیگر بیشتر بر پایه تکنولوژی قرار دارد؛ استفاده از تبلت و لپتاپ برای دانشآموزان در مدرسه آزاد است و بیشتر یادگیری آنها به وسیله تکنولوژی انجام میشود.
بدون شک هنگام مطالعه پاراگراف قبل با خودتان فکرها کردهاید! در ایران دانشآموزان 0 تا 100 آموزش درس را از طریق کتاب درسی یاد میگیرند و تکنولوژی در این آموزش جایی ندارد. استفاده از این وسایل نهتنها در ایران کاربردی ندارد، بلکه همراه آوردن تبلت، تلفن همراه و لپتاپ ممنوع است و اگر متوجه بشوند با خودتان آوردهاید، دیگر کارتان تمام است!
در کتابهایمان نوشته شده با طبیعت مهربان باشید و درختان را قطع نکنید، در صورتی که هر ساله بیش از صدها هزار کتاب تکثیر میشود و به زندگی هزاران درخت پایان میدهند. داستان در دیگر کشورها فرق میکند و چند سال یک بار کتاب منتشر میشود.
3. تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته با تکنولوژی بهتر است یا کتاب؟
مسلما نمیتوان گفت برای آموزش ریاضی کدام یکی بهتر است، ولی به عقیده تیم آموزشی کاراتدریس هر دو برای آموزش بهتر دانشآموزان ضرورت دارد. سیستم آموزشی ایران با این فکر که استفاده از تکنولوژی به دانشآموزان آسیب میرساند، پیش میرود و درواقع ممنوعیت در این کار، خود باعث آسیبرساندن به دانشآموزان میشود.
به قول معروف هر چقدر یک نفر را از انجام کاری محدود کنیم، بیشتر به انجام آن ترغیب میشود. دانشآموزانی که در مدارس کشورهای پیشرفته تحصیل میکنند، نحو استفاده درست از تکنولوژی را یاد میگیرند. در ایران روند آموزشی اینطور نیست؛ دانشآموز بدون اینکه بداند چگونه از تبلت خود استفاده کند، ممکن است در تنهاییاش بهسوی برنامههای مجازی جذب شود تا برنامههای آموزشی.
4. اطلاعات معلمها مرتب بهروز میشود.
مدرسین در کشورهای پیشرفته موظف هستند، هر چند ماه یک بار اطلاعات و آموزش خودشان را طبق جدیدترین پیشرفتهای تکنولوژی بهروزرسانی کنند تا از دانشآموزان عقب نمانند. این دورهها معمولا هر سه ماه یکبار صورت میگیرد، در حالی که این دورهها در ایران دیربهدیر تشکیل میشود.
کتابهای درسی دانشآموزان در ایران بیشتر حالت خشک دارند و دانشآموز ارتباط سختتری با کتاب برقرار میکند؛ بهخصوص اگر حرف از تدریس ریاضی باشد. ریاضی درسی است که به خلاقیت و تنوع در روش تدریس نیاز دارد. اگر آموزش ریاضی برای دانشآموزان یکنواخت باشد، خیلی زود از این درس زده میشوند.
مطالب کتاب ممکن است، هر چند سال یک مرتبه تغییر کند و بیشتر معلمها مطالب کتاب درسی را حفظ شدهاند. گفتنی است، طی سالهای اخیر بعضی از مدارس غیردولتی ایران از تجهیزات بهروز و روش تدریس متنوع بهرهمند هستند و این موضوع امیدوارکننده است. امیدواریم، در آیندهای نزدیک مدارس دولتی هم روش تدریس نوین را در پیش بگیرند تا بین دانشآموزان تفاوت ایجاد نشود.
5. دانشآموزان در چندین گروه قرار میگیرند
یکی از جذابترین قسمتهای آموزشی در کشورهای پیشرفته، هر دانشآموز با توجه به ویژگیهای خود آموزش میبیند. روش تدریس ریاضی در کشورهای پیشرفته اینطور است که همه دانشآموزان با یک معیار سنجیده نمیشوند. دانشآموزان ضعیف با با دانشآموزان زرنگ مقایسه نشده و برای تقویت درس آنها یک کلاس دیگر تشکیل میدهند تا علاوهبر رفع اشکالات، علت مشکلات بررسی شود.
گرچه در ایران همه دانشآموزان با هم مقایسه میشوند و همگی در یک کلاس تحصیل میکنند، مگر اینکه برای دانشآموزان کلاس تقویتی تشکیل شود.
6. در کشورهای پیشرفته انجام کارهای گروهی اولویت دارد
تشکیل میز گرد یکی از مهمترین کارهای آموزشی است که در کشورهای پیشرفته رواج دارد. دانشآموزان با تشکیل یک گروه به مشورت و گفتوگو در رابطه با ریاضی مشغول میشوند. این روش در یادگیری دانشآموزان بسیار موثر است؛ با شرکت در کلاسهای گروهی دانشآموز اعتمادبهنفس بیشتری دارد و در اجتماع موفقتر عمل میکند.
در ایران این روش کمتر دیده میشود و معمولا در مدارس غیردولتی دانشآموزان به برگزاری کارهای گروهی تشویق میشوند. در صورتی که کارهای گروهی علاوهبر مزیتهایی که پیشتر گفتیم، تاحد زیادی بار را از دوش معلمان کمتر میکند و روند تدریس بهتر انجام میگردد.
7. ریاضی در کشورهای پیشرفته با استفاده از وسایل هوشمند
تخته هوشمند لمسی در اکثر مدارس کشورهای پیشرفته وجود دارد و معلمان و دانشآموزان از وجود این وسیله نهایت استفاده را میبرند. در صورتی که در کشور ایران، تنها برخی از مدارس خاص مجهز به تختههای هوشمند لمسی هستند. آموزش ریاضی در کشورهای پیشرفته هوشمند و مدرن است و دانشآموزان بیشتر با وسایل هوشمند و تکنولوژی سرکار دارند. با این حال ما هنوز شاهد استفاده از ماژیک و گچ برای آموزش هستیم.
8. ساعت حضور معلم در مدرسه بیشتر از دانشآموزان است
ساعت حضور معلم و دانشآموزان در مدارس ایران یکسان است، گرچه گاهیاوقات معلم دیرتر سر کلاس حضور پیدا میکند. در کشورهای پیشرفته معلم برای رفع اشکال درس یک ساعت بیشتر در مدرسه میماند تا برای دانشآموزان رفع اشکال کند. در مدارس ایران ممکن است بنا به دلایلی کلاس زودتر از حد استاندارد تعطیل شود و اضافهکاری در مدارس ایران به چشم دیده نمیشود.
گفتنی است، معمولا کلاس تقویتی برای رفع اشکال در مدارس ایران برگزار شود که باید برای شرکتکردن در این کلاسها هزینه پرداخت کنید.
9. تکالیف در مدرسه انجام میشود!
احتمالا با خواندن تیتر تعجب کردهاید و با خودتان بگویید چگونه میشود، درسی مثل ریاضی تکلیف در خانه نداشته باشد؟ سیستم آموزش در کشورهای پیشرفته بدینگونه است که دانشآموز همه تکالیف را باید در مدرسه انجام دهد. اگر زمان کافی برای انجام تکالیف در مدرسه کم بود، باقی تکالیف را میتواند در خانه به پایان برساند؛ شایان ذکر است، این اتفاق خیلی کم در سیستم آموزش مدارس اتفاق میافتد.
در صورتی که در سیستم آموزشی ما همه تکالیف در منزل انجام میشود. متاسفانه بعضی از معلمان بهقدری به دانشآموز تکلیف میدهند که به جای تاثیر مثبت، جنبه منفی روی دانشآموزان میگذارد و آنها را از درس متنفر میکند. معلمهای عزیز باید بدانند، تکلیف زیاد نهتنها راهکار خوبی نیست، بلکه از فرط زیادبودن، دانشآموز برای انجام تکلیف دست به دامن والدیناش میشود.
10. چگونه همگام با کشورهای پیشرفته پیش برویم؟
گفتنیها را گفتیم، این را هم بگوییم با اینکه سیستم آموزشی ایران نسبت به کشورهای پیشرفته قوی نیست، ولی بعضی از معلمین با جانودل برای پیشرفت تحصیلی دانشآموزان تلاش میکنند. امید است در آیندهای نهچندان دور سیستم آموزشی ما همانند دیگر کشورها از جایگاه بالایی بهرهمند شود و اولویت اصلی یادگیری دانشآموزان باشد.
تیم تخصصی کاراتدریس با سالها سابقه درخشان به لطف همکاری با برترین اساتید کشوری توانسته دانشآموزان موفقی برای ایران تربیت کند. اگر علاقه دارید، ریاضی را همانند کشورهای پیشرفته فرا بگیرید، پیش از این وقت را معطل نکنید و در کلاسهای آموزش ریاضی این موسسه ثبتنام کنید.
دیدگاهها
دیدگاه خود را در رابطه با متن بالا وارد کنید.
-
sadra_ster
sadra_ster
۱۴۰۱/۰۸/۰۳ ۲۱:۲۱:۳۲
متاسفانه ما از کشور های دیگه ۱۰۰ ساللللللللللللللللللل عقب تریم ۱۰۰ ساللللل و ما خوابشونم نمتیتونیم ببینیم:(