ریاضیات از آن درس‌هایی نیست که با یک شب درس خواندن بتوانید آزمون‌های آن را پشت سر بگذارید. این درس را باید از روز اول به طور مرتب مطالعه کنید، تکرار و تمرین مداوم داشته باشید و سعی کنید مفاهیم آن را به خاطر بسپارید. زمانی که همه این مراحل را پشت سر گذاشتید و برای امتحان آماده شدید، وقت آن می‌رسد که چند دقیقه قبل از آزمون را به بهترین شکل پیش بروید. در کاراتدریس به این سوال پاسخ داده‌ایم که هفت دقیقه ابتدایی شروع امتحان ریاضی را چه کاری کنید؟

اگر شما هم دقایق پیش از آزمون را در اضطراب و بلاتکلیفی می‌گذرانید، این مطلب را از دست ندهید.

1. زمان‌بندی برای امتحان ریاضی

مهم‌ترین نکته که در امتحان ریاضی باید به آن دقت کنید، زمان امتحان است. اینکه به هر سوال باید چقدر وقت اختصاص دهید، مهم‌ترین موضوع برای شماست. اگر امتحان شما 100 دقیقه باشد و 100 نمره در مقاله دارید، به این معنی است که باید برای هر نمره یک دقیقه وقت صرف کنید. نیمه تمام گذاشتن یک سوال می‌تواند حس بدی به شما دهد، اما صرف وقت زیاد برای یک سوال، فرصت کسب نمره در سوال‌های بعدی را از شما می‌گیرد.

ممکن است جواب سوالی را ندانید و نمره آن سوال را از دست بدهید، اما گیر کردن در یک سوال اشتباه بسیار بزرگی است. هیچ فایده ای ندارد که 6 دقیقه را برای به دست آوردن 2 نمره اضافی هدر دهید، در حالی که این 6 دقیقه می تواند 6 نمره را در سوال‌ دیگری از امتحان کسب کند.

بنابر آنچه گفته شد، ابتدا به سوالاتی که جواب آن‌ها را می‌دانید، پاسخ دهید تا خیالتان بابت بعضی از سوالات امتحان راحت شود. بعد تمرکز خود را روی سوالاتی بگذارید که جواب تقریبی آن‌ها را بلد هستید و می‌توانید تا حدودی پاسخ صحیح بدهید.

پیش از شروع امتحان سوالات را اولویت‌بندی و برای خود محدودیت‌های زمانی تعیین کنید. با این کار امتحان ریاضی را بهتر زمان‌بندی کرده‌اید.

امتحان ریاضی

2. ابتدا سوال‌های سخت‌تر

چند دقیقه پیش از امتحان را به خواندن نکات کلیدی و سوالات سخت بگذرانید. چراکه در طول امتحان توجه و تمرکز شما روی سوالات سخت‌ و پیچیده‌ کم‌تر می‌شود. به خاطر همین موضوع در جمع‌بندی آخرین لحظات قبل امتحان، سعی کنید تمرکز خود را روی سوالات و درس‌های سخت‌تر بگذارید تا ذهنتان آماده حل سوالات پیچیده‌تر باشد.

بهترین روش پاسخ دادن به سوالات پیچیده و دشوار زمان ابتدایی شروع امتحان است. چون در ابتدای امتحان انرژی و تمرکز شما بیشتر بوده و ذهنتان بیشتر آماده حل سوالات امتحان ریاضی خواهد بود.

به طور معمول سوالات سخت که بیشترین نمره را دارد، در آخر صفحه دوم و به عنوان آخرین سوال‌های امتحان قرار می‌گیرند. سعی کنید در دقایق اول آزمون به این گروه از سوالات پاسخ دهید تا انرژی کافی برای آن‌ها داشته باشید.

امتحان ریاضی

3. مرور پاسخ در ذهن

قبل از شروع پاسخگویی به سوالات، لحظه‌ای را به فرمول مناسب برای حل سوال فکر کنید. به عنوان مثال در یک مثلث زاویه دو ضلع را دارید و باید زاویه ناشناخته مقابل ضلع شناخته شده دیگر را پیدا کنید. این می تواند با استفاده از قانون سینوس حل شود. بنابراین پیش از حل سوال، حتما به فرمول موردنیاز آن فکر کنید.

این کار حد زیادی مانع از گم شدن شما در طول مسیر می‌شود. سعی کنید برای رسیدن به جواب نهایی فرمول‌ها را مرحله‌به‌مرحله پیش ببرید. با حل قدم‌به‌قدم سوال احتمال آن که از جواب آخر دور بشوید، کمتر شده و راحت‌تر می‌توانید در امتحان ریاضی موفق شوید.

امتحان ریاضی

4. ترسیم صورت مسئله

حتی اگر فرض سوال چنین چیزی را از شما درخواست نکند، ترسیم نمودار یا صورت مسئله فواید زیادی برای درک بهتر موضوع دارد. این کار به شما امکان آن را می‌دهد که ویژگی‌های اصلی یک سوال و عنصر مجهول را به سادگی تجسم و پیدا کنید.

با رسم تصویری سوال (در صورت امکان) به جای این ‌که بخواهید همه موارد را در ذهن خود نگه دارید، تمام اطلاعات مربوطه را روی صفحه پیش رویتان قرار می‌دهید و درک بهتری از آن پیدا خواهید کرد.

البته این شیوه ممکن است همیشه مطلوب نباشد و جواب ندهد، چراکه برای مثال یک سوال جبر سریع به نمودار کامل احتیاج ندارد. بنابراین استفاده از حرکت نمودار تنها گاهی اوقات می‌تواند حرکت مناسبی برای شکستن یک سوال پیچیده باشد. پس برای همه سوال‌ها کشیدن صورت مسله حرکتی مناسبی نیست و در مجموع همیشه باید دنبال راحت‌تر کردن مسیر و شکستن سوال امتحان باشید.

5. تحلیل داده‌ها و خواسته‌های امتحان ریاضی

ممکن است احساس کنید غیرضروری است، اما این ایده خوبی است که داده‌ها و خواسته‌های امتحان ریاضی را مشخص کنید. رسم نمودار، داده‌های مسئله، فرمول مورد نیاز، خواسته‌های مسئله و… از جمله داده‌ها و خواسته‌های سوال است. وقتی همه این موارد را بنویسید، به راحتی خواهید فهمید که مسئله چه چیز به شما داده و چه چیز از شما می‌خواهد. سپس مراحل کار خود را گام‌به‌گام نشان دهید.

با نوشتن داده‌های شما فیلتری برای مغز خود ایجاد می‌کنید که بتواند راحت‌تر به فرمول‌های ذخیره شده برسد و بتواند از آن‌ها به خوبی استفاده کند. همین در این روش احتمال اشتباه نوشتن مسئله خیلی کم‌تر می‌شود و باعث موفق شدن شما می‌شود.

امتحان ریاضی

6. بی‌دقتی در امتحان ریاضی

یک اشتباه قابل پیشگیری و در عین حال بسیار مکرر، بی‌دقتی است. اگر کمی دقت کنید، متوجه می‌شوید در فرض سوال معمولا به طور دقیق مشخص می‌کنند که چه چیزهایی از شما می‌خواهند، مثلا پاسخ را تا چند رقم اعشار بنیسید یا پاسخ نهایی را چگونه بنویسید؟

پس از نوشتن پاسخ خود، به صورت سوال برگردید تا مطمئن شوید آن‌چه که به عنوان جواب نهایی نوشتید، با آن‌چه که پرسیده شده، مطابقت داشته باشد. یک راه‌حل آسان و کاربردی برای این کار خط کشیدن زیر نکته‌های کوچک سوال است. به طور مثال می‌توانید زیر تعداد عشار مورد نیاز در سوال چند خط بکشید.

اگر این اشتباه همیشگی شماست، بهتر است واحدهای خود را در محاسبات بزرگ و برجسته کنید. زمان اضافه که برای نوشتن تبدیل واحد در هر سوال صرف می‌شود، ارزش نمره‌ نهایی را دارد. یکی دیگر از راه‌هایی که باعث برطرف شدن  بی‌دقتی شما می‌شود، تدریس ریاضی است. این کار باعث می‌شود شما به نکات هر مبحث بیشتر توجه کنید.

امتحان ریاضی

7. مرور و بررسی دوباره جواب‌ها آخر امتحان ریاضی

به ندرت پیش می‌آید که کسی از هر پاسخ نوشته شده در آزمون ریاضیات خود، صد در صد اطمینان داشته باشد. سوالاتی را که از آن‌ها خیلی مطمئن نیستید، برجسته کنید. اگر در پایان امتحان خود وقت آزاد دارید، دوباره به آن‌ها برگردید و مطمئن شوید بهترین پاسخ ممکن را داده‌اید.

امتحان ریاضی

این ممکن است در نهایت تمام وقت امتحان شما را بگیرد و ناچار شوید تا آخرین لحظه امتحان در جلسه حضور داشته باشید، اما ارزشش را دارد. حرکت خوب دیگر این است که تا آن‌جا که می‌توانید محاسبات خود را دوباره بررسی کنید.

دست‌های لرزان و عرق کرده می‌توانند گاهی اوقات 5 را به 3 تبدیل کنند تا علامت جمع و تفریق ماشین حساب را اشتباه بزنند. استرس امتحان گاهی هم می‌تواند جواب نهایی سوالی را از ذهن شما پاک کند. پس مرور و برسی دوباره یک شانس برای کسب نمره بهتراست.

کلام آخر

امتحان ریاضی در هر مقطعی مشکل و چالش‌برانگیز است، حتی اگر نکات مربوط به عدد صفر را به طور کامل بلد باشید. ولی این 7 نکته از ریاضی اول تا ریاضی کنکوری به کار همه می‌آید و برای هر سنی و هر دانشجویی کمک بزرگی است تا نمره بهتری کسب کنند.

دیدگاه‌ها

دیدگاه خود را در رابطه با متن بالا وارد کنید.