یادگیری ریاضی برای اغلب دانش‌آموزان از سخت‌ترین دروس است که چندان محبوبیتی ندارد. بنابراین خیلی از دبیران و مدرسان ریاضی دنبال روش‌هایی هستند که با استفاده از آن‌ها بتوانند دانش‌آموزان و شاگردان خود را به این درس علاقه‌مند کنند. اگر می‌خواهید با چهار مورد از استراتژی‌های موثر در آموزش ریاضی و علاقه‌مندی دانش‌آموزان به این درس آشنا شوید، تا آخر مطلب همراه تیم کاراتدریس بمانید.

انگیزه و هدف؛ اولین استراتژی در آموزش ریاضی

این استراتژی بسیار کلیدی و مهم در آموزش ریاضی اولین قدم دانش آموز برای یادگیری و تمایل بیشتر به این درس محسوب می‌شود که خود شامل سه بخش اصلی است. در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

1. انگیزه کافی برای همه دانش‌آموزان

یکی از مشکلاتی که همواره در گروهی از دانش‌آموزان وجود دارد، این است که فکر می‌کنند برای آموزش ریاضی استعداد کافی ندارند. این افراد به اشتباه تصور می‌کنند برای یادگیری بهتر این درس حتما باید از ضریب هوشی بسیار بالایی برخوردار باشند! شما به عنوان معلم یا استاد باید قبل از شروع آموزش این تفکر منفی را در دانش‌آموزان از بین ببرید. می‌توانید با اشاره به این موضوع که هرکس با تلاش و تمرین می‌تواند در درک مفاهیم ریاضی موفق باشد، این مانع را از بین ببرید.

انگیزه کافی برای دانش آموزان

2. نگاه متفاوت به دانش‌آموزان برای آموزش ریاضی

یکی از نکات مهم و موثر در آموزش ریاضی نگاه متفاوت به هر فرد است. ممکن است برخی از دانش‌آموزان با حل یک مسئله و تمرین به راندمان و تسلط موردنظر رسیده و برخی دیگر به تمرین و تکرار بیشتری برای درک بهتر این درس نیاز داشته باشند. شما با توجه به ارزیابی‌ها باید به این موضوع پی برده و با آگاهی کامل نسبت به هر دانش‌آموز، روند مختلفی برای آموزش در نظر بگیرید و هدف مشخصی برای آن‌ها تعیین کنید.

برای مثال به گروهی از دانش‌آموزان تمرینات ساده بدهید تا کم‌کم درس را یاد بگیرند و بعضی دیگر را به حل تمرینات سخت‌تر تشویق کنید تا به درجه بسیار بالاتری از یادگیری ریاضی برسند.

3. ارزیابی دانش‌آموزان برای اطلاع از عملکرد

یک استاد یا معلم خوب همواره باید بداند آزمون و ارزیابی بخش مجزایی از آموزش ریاضی نیست! بهترین راه اطلاع از عملکرد دانش‌آموزان و ارزیابی استراتژی‌های آموزش، برگزاری مرتب آزمون برای دانش‌آموزان و دانش‌جویان است. شما باید برای هر مبحث آزمون و امتحان از دانش‌آموزان بگیرید تا با توجه به نتیجه آزمون‌ها بفهمید هریک از دانش‌آموزان چه شرایط تحصیلی دارند.

بنابراین در صورت عدم درک دانش‌آموزان از مبحث ذکر شده در کلاس می‌توانید روش خود را تغییر داده و از یک روش دیگر برای تدریس آن مبحث استفاده کنید.

آموزش ریاضی به زبان ساده

گام دوم در آموزش ریاضی؛ ایجاد فضای دوستانه در کلاس

این استراتژی نیز مانند استراتژی قبلی برای یادگیری مفاهیم ریاضی بسیار ضروی است و می‌تواند راندمان دانش‌آموزان را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد. دروس ریاضی در ذات خود مباحثی خشک و جدی دارند. پس برای یادگیری و آموزش آن بهتر است شما دبیران محیط کلاس را بیش از این خشک و جدی نکنید. استراتژی دوم شامل دو بخش مهم است.

1. زیر نظر گرفتن دانش‌آموزان و ارزیابی مخفیانه

هنگامی که دانش‌آموزان درحال حل مسئله و مشغول انجام یک تمرین هستند، باید بین آن‌ها شروع به قدم زدن کنید و با توجه به هر یک از دانش‌آموزان میزان مشارکت و تلاش آن‌ها برای حل مسئله یا تمرین را زیر نظر بگیرید.

پس از انجام این کار با هریک از دانش‌آموزان به صورت جداگانه صحبت کرده و میزان درک آن‌ها نسبت به مبحث موردنظر را بسنجید تا بتوانید با توجه به این موضوع و نسبت به شرایط کلی کلاس، سرعت تدریس را بیشتر یا کم‌تر کند یا در صورت نیاز با تشکیل گروه‌های چند نفره میزان درک و فهم دانش‌آموزان نسبت به مفاهیم را بررسی کنید.

زیر نظر داشتن دانش آموزان به صورت مخفیانه

2. ایجاد رابطه دوستانه با هر فرد و دادن حق انتخاب

بعضی از دانش‌آموزان به ویژه در سنین کم‌تر و مقاطع ابتدایی ممکن است همواره با یک ترس از معلم در کلاس حاضر شده و نتوانند مشکلات و سوالات خود را با معلم و دبیر خود در میان بگذارند. معلم برای آموزش ریاضی باید سعی کند با همه دانش‌آموزان رابطه دوستانه داشته باشد. آن‌ها باید برای نحوه یادگیری خود در کلاس حق انتخاب داشته باشد. زمانی که معلم حق انتخاب برای شیوه یادگیری به دانش‌آموزان می‌دهد، انگیزه و توان‌ آن‌ها در یادگیری مباحث دوچندان می‌شود و این فرصت برای دانش‌آموزان به وجود می‌آید که بتوانند درک کنند چگونه بهتر یاد می‌گیرند.

برای مثال ممکن است دانش‌آموزی از شما حل تمرین بیشتر بخواهد یا دانش‌آموز دیگر بگوید نکات درس را به شکل چکیده روی تخته بنویسید و… . شما می‌توانید کمی انعطاف به خرج داده و شیوه آموزشتان را تغییر دهید. این راهکار به ویژه برای تدریس خصوصی ریاضی تیزهوشان به دانش‌آموزان کمک زیادی خواهد کرد.

آموزش ریاضی به روش نوین

انتخاب تمرین‌های جذاب؛ استراتژی سوم در آموزش ریاضی

یک استاد یا معلم خوب باید همواره این موضوع را در نظر داشته باشد که نوع تمرین‌ها و مسئله‌ها نباید کسل‌کننده باشد. تمرینات نباید به شکلی باشد که دانش‌آموزان از روی اجبار آن‌ها را حل کرده و به کلاس ارائه دهند.

برای این که تمرین‌ها و مسئله‌ها جذاب باشند، معلم باید سعی کند در هر مقطع با توجه به علاقه‌‌مندی دانش‌آموزان و محیط اطراف آن‌ها سوالات را طرح کند. تغییر فرض سوال به تناسب محیط واقعی زندگی باعث می‌شود دانش‌آموزان هم متوجه شوند ریاضیات در زندگی به کارشان می‌آید.

برای مثال اگر قرار است دانش‌اموزان مساحت یک مربع را به کلاس ارائه دهند، از آن‌ها بخواهید مساحت یک زمین فوتبال یا مدرسه خود را حساب کنند. این کار باعث می‌شود آن‌ها با هیجان و اشتیاق بیشتری به حل این تمرین‌ها بپردازند و سوالات برای آن‌ها کسل‌کننده یا یک‌نواخت نباشد.

پس از حل تمرین و ارائه آن به کلاس از هر فرد بخواهید به صورت جداگانه جواب خود را به کلاس عرضه کند. حتی در صورت عدم صحیح بودن جواب از او بخواهید روش حل آن را برای دیگران بازگو کند تا متوجه شوید دانش‌آموزان در کدام مبحث مشکل دارند.

فراگیری آموزش ریاضی

آخرین استراتژی مهم در آموزش ریاضی؛ ایجاد هیجان در کلاس

با توجه به سنگین بودن مباحث ریاضی نسبت به سایر درس‌ها این کلاس باید از هیجان و احساس شادی کافی برخوردار باشد. به این ترتیب دانش‌آموزان در کلاس خسته نشده و مفاهیم را به‌ خوبی درک می‌کنند. داشتن محیط شاد به ویژه حین تدریس دروس مقاطع حساس مثل تدریس خصوصی ریاضی دهم بسیار مهم است.

یکی از راه‌های این کار انجام بازی‌های مختلف برای یادگیری بهتر دروس است. با مشارکت دانش‌اموزان در این بازی‌ها و حس ماجراجویانه کلاس درس می‌‌تواند تا حد زیادی هیجان‌انگیز باشد. البته شما باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید که میزان سرگرمی‌های درس به اندازه باشد تا برخی دانش‌آموزان از این موضوع سواستفاده نکرده و وقت کلاس بیهوده هدر نرود.

بازی و سرگرمی با ریاضی

با توجه به روش‌های ذکر شده در آموزش ریاضی شما با انجام این چهار استراتژی موثر در آموزش ریاضی می‌توانید یک روند عالی برای درک بهتر ریاضی دانش‌آموزان خود به وجود بیاورید که همه دانش‌آموزان از این درس استقبال کرده و به خوبی آن را فرا بگیرند. بنابراین تفاوتی ندارد دنبال تدریس خصوصی ریاضی در کانادا باشید یا در ایران سکونت داشته باشید، همین شیوه‌ها در یادگیری ریاضیات به شما کمک خواهند کرد.

دیدگاه‌ها

دیدگاه خود را در رابطه با متن بالا وارد کنید.